Supply chain portal implementatie tot een succes

Wat een supply chain portal kan betekenen voor uw organisatie? Samenwerking met uw ketenpartners op een efficiënte en laagdrempelige manier. Op deze pagina leest u wat een supply chain portal (of supplier portal) is en wat de toegevoegde waarde is voor uw organisatie. Blue Idea vertelt u graag meer en ondersteunt uw implementatie.


Wat is een supply chain portal?

Een supply chain portal is een digitaal portaal waar al uw ketenpartijen kunnen samenwerken, plannen en communiceren. Ketenpartijen zoals leveranciers, agenten, fabrikanten, logistiek dienstverleners, vervoerders, forwarders, distributie centra maar ook uw klanten. Elke partij die ook maar van waarde is in uw keten.

Via een beveiligd portaal in de cloud communiceren zij over contracten, inkoop orders, zendingen, documenten en facturen. Daar volgen zij de aanvragen op, bevestigen en accorderen de informatie en documenten en brengen mutaties aan als er veranderingen zijn in bijvoorbeeld de productie of planning. Rechtstreeks in het portaal of door middel van data feeds via bijvoorbeeld EDI, API of andere interfaces.Een portal in uw IT landschap

Een supply chain portal is vaak een SaaS (Software as a Service) oplossing en draait in de cloud, als private-saas of on premise binnen uw architectuur. En werkt idealiter samen met uw ERP of aanvullend bijvoorbeeld een WMS, TMS, CMS of Projecttool. Een portaal is doorgaans geen vervanging van uw ERP, maar kan bepaalde taken en rollen wel versterken of zelfs overnemen.

Voor verdere automatisering of informatieontsluiting kan een portaal schakelen via verschillende data feeds met uw ketenpartijen.


Meer weten over de mogelijkheden van een supply chain portal en Blue Idea?


Toegevoegde waarde van een portal

De toegevoegde waarde van een supply chain portal (of supplier portal) is dat u grip en overzicht hebt op de communicatie en uw processen. Communicatie binnen uw eigen organisatie en de communicatie met en tussen uw ketenpartijen.

Denk bijvoorbeeld aan een totaal overzicht van al uw inkoop orders aan uw leveranciers, waarop u direct de bevestiging en levertijden krijgt te zien. Bevestigingen en levertijden die de leverancier rechtstreeks aanlevert binnen uw omgeving in afstemming met bijvoorbeeld een vervoerder.

Een leverancier of vervoerder kan zich eenvoudig zelfstandig registreren en na uw verificatie toegang krijgen tot de voor hun relevante informatie. Zij werken en volgen uw processen binnen uw criteria, regels en restricties. En de portal informatie en signaleert actief op vertragingen of afwijkingen.


Portaal als control tower

Als manager heeft u een totaal overzicht over alle logistieke, supply chain en informatie stromen en wordt u alleen gealarmeerd bij problemen of incidenten. U heeft een logistieke control tower en heeft uw supply chain management onder controle.

Alle ketenpartijen kunnen meekijken in hun eigen deel van toegankelijk informatie. En dat 24 uur per dag, waar zij zich ook op de wereld bevinden.

Informatie gaat niet verloren en de historie van mutaties worden bijgehouden.


Wat komt er kijken bij een implementatie?

Met een implementatie van supply chain portal houdt u uw eigen supply chain en informatie vraagstukken weer tegen het licht. Doen we het nog wel slim of kan het niet efficiënter en effectiever? Met een implementatie van supply chain portal worden deze vast gelegd in flows en processen.

Afhankelijk van uw aanpak is de project en definitie fase een waardevolle periode waarin u alle partijen wilt betrekken. Van inkoop, sourcing tot aan merchandising, planning, logistiek en uw leveranciers. Een hoge mate van betrokkenheid in de project fase vergroot de mate waarin uw bedrijfsprocessen worden vastgelegd en worden ondersteund in een portaal. Het tijdig betrekken van de stakeholders vergroot de uiteindelijke acceptatie van uw organisatie en uw keten.


Gefaseerde implementatie tot een succes

Bij de start van een implementatie is het de kunst om niet alles tegelijk te willen proberen te implementeren. Supply chain’s zijn vaak uitgebreid, complex en kennen vaak veel afhankelijkheden. Begin daarom met een schakel binnen uw keten die voor u te overzien is en breidt vervolgens uit naar de rest van uw keten. Doe dit bij voorkeur op een “agile”-werkwijze zodat u uw implementatie ook direct kunt toetsen bij uw medewerkers, partners en beoogde gebruikers. Dit geeft u de kans om bij te sturen en van uw implementatie een succes te maken.


Wat kan Blue Idea betekenen bij een supply chain portal implementatie?

Blue Idea kan uw supply chain portal implementatie van begin tot eind ondersteunen. In de vorm van;

Blue Idea heeft ruim 10 jaar ervaring op het gebied van supply chain portal implementaties. Implementaties voor talloze internationale retail, productie en bouw organisaties.

Opzoek naar structuur of ondersteuning bij uw implementatie? Neem contact op of bezoek het profiel van Marcel Visser.


Meer weten over de mogelijkheden van een supply chain portal en Blue Idea?