Een Internet portaal voor ideale ketensamenwerking

Op deze pagina lees je in het kort wat een internet web portaal is en wat dit kan betekenen voor uw organisatie. Diverse voorbeelden van internet portalen en het vergemakkelijken van informatie ontsluiting. Met jaren ervaring op het gebied van internet portalen helpt Blue Idea u graag verder.


Wat is een internet web portal?

Een portaal is een web-omgeving waarop je leveranciers, ketenpartners of klanten in een openbare of afschermde omgeving informatie aanbiedt of de mogelijkheid geeft om informatie toe te voegen. Veelal informatie afgeschermd of gepersonaliseerd op de gebruiker of de organisatie waarvan deze gebruiker afkomstig is.

Typerend voor een internet web portaal is dat deze informatie ontsluit uit verschillende informatiebronnen. Verschillende applicaties, systemen of databases. Of dat een internet portal juist de gewenste informatie ophaalt en combineert en weer doorzet naar andere diensten, applicaties of systemen die deze verder kunnen verwerken.


Ketensamenwerking

Een internet web portaal ondersteund op een eenvoudige wijze de samenwerking tussen verschillende ketenpartijen. In traditionele vorm is een portal onder de regie (en eigenaar) van een hoofdpartij waar andere ketenpartijen zich op aansluiten. Steeds vaker zijn er meer vormen van flexibelere omgevingen waarop partijen en zelfs concurrenten op samenwerken.

Vaak beoogd een internet portal zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk te zijn voor een ketenpartner. Aansluiten moet zo eenvoudig mogelijk zijn.


Voorbeelden van portalen

Er zijn veel verschillende voorbeelden denkbaar op het gebied van internet portalen.

 • Customer portal
  • Portalen waarop je specifiek klanten of beoogde klanten toegang geeft tot de voor hun relevante informatie.
  • Informatie tot hun aanvragen, bestellingen of zendingen.
  • Maar ook direct de mogelijkheid geeft om direct aanvragen of bestellingen te koppelen
  • Informatie en aanvragen die direct gekoppeld kunnen worden met ondersteunende werkprocessen of andere systemen
 • Supplier portal
  • Portaal waarop je de leverancier de mogelijkheid in te loggen
  • Informatie en toegang tot bijvoorbeeld orders, bestellingen en facturen
  • Maar ook de mogelijkheid informatie terug te voeden. Denk aan productie voortgang, voorraad informatie of zendingsinformatie.
 • Supply chain portal
  • Een volledige portal geïntegreerd binnen uw supply chain keten
  • Aanhaken en communicatie met een tussen verschillende leveranciers, fabrikanten, vervoerders, logistiek dienstverleners en afnemers
  • Communicatie over bijvoorbeeld bestellingen, zendingen en facturen.

Informatie ontsluiten met web portal

Om het werken in een portaal eenvoudiger te maken, kan de inzet van data feeds of interfaces de informatie uitwisseling tussen een portaal en andere systemen en applicaties flink vereenvoudigen. Weliswaar vraagt dit om een initiële investering, maar bespaart het op langere termijn een hoop manuele interventie.


Implementatie portaal

De implementatie van een portaal vraagt om aandacht, om uw ketenpartners en beoogde gebruikers goed aan te haken. Blue Idea heeft ruim 10 jaar ervaring op het gebied van supply chain internet portal implementaties. Blue Idea helpt graag verder met de implementatie van een internet portaal. Lees bijvoorbeeld meer over onze ervaring op het gebied van supply chain portal implementaties.


Meer weten over de mogelijkheden van een internet portal en Blue Idea?